28 Temmuz 2008 Pazartesi

Hacker nedır

Hacker, Türk Dil Kurumu'nun internet üzerindeki sözlüğüne göre bu kelimenin anlamı "Bilgisayar ve haberleşme teknolojileri konusunda bilgi sahibi olan,bilgisayar programlama alanında standartın üzerinde beceriye sahip bulunan ve böylece ileri düzeyde yazılımlar geliştiren kişi" olarak tanımlanır.Türk hacker delta(erçin) yaptığı bir çok faaliyetle internet dünyasına damgasını vurmuştur


   Hacker, yetenekli ve zeki bir bilgisayar kurdudur. Gerçek yeteneği ise bilgisayar güvenliği ve mantıksal programlama üzerinedir.

Hacker kavramının nasıl Türkçeleştirileceği konusundaki karmaşa dışında, bu kavramın evrensel boyuttaki anlamı da gerçek bir muammadır. Değişik sözlüklerde bu kavram hakkında bazı ortak ifadeler olsa da, bu konuda tam anlamıyla bir mutabakata varılmış değildir.


Bilgisayar programcılığı alanında, bir hacker bir exploit'e bir dizi düzeltme uygulama ya da varolan kodları kullanma yoluyla bir amaca ulaşan ya da onu 'kıran' bir programcıdır. Bazıları için, hacker sözcüğünün olumsuz bir çağrışımı vardır ve sistem "kıran" gibi çirkin, verimsiz ve kaba saba programcılık görevlerini yapan kişileri anımsatır.

"hacker" ile "cracker"arasında fark [değiştir]

Cracker bir programın kaynak kodu üzerinde değişiklikler yaparak yamalar çıkartarak veya "open source"adı verilen kaynak kodu açık projeler üreterek ilerlerken, Hacker ise olan sistemlerin açıklarını bulmak, şifrelenmiş dosyalara ulaşmak, güvenli denilen sistemleri aşmak ve bunun gibi birçok yasadışı olarak tarif edilen aktivite yapmaktadır.

Okumalar [değiştir]

Bilgisayar ile ilgili bu madde bir taslaktır. İçeriğini geliştirerek Vikipedi'ye katkıda bulunabilirsiniz.

Hiç yorum yok: